Bezpieczny transport żywności – to wykonalne?

Produkty żywnościowe doświadczają pewnego stopnia pogorszenia z upływem czasu. Wynika to z rozkładu cząsteczki organicznej, która zachodzi spontanicznie. Ponadto szkodniki, takie jak gryzonie i owady, powodują infekcję produktów spożywczych i powodują psucie się.

Jednak najczęstszą przyczyną zepsucia się żywności są mikroorganizmy, takie jak bakterie i grzyby. Dostają się do jedzenia w poszukiwaniu pożywienia, ale ich obecność ma negatywne skutki. Podczas ich namnażania produkują one toksyczne substancje i chemikalia, co sprawia, że ​​żywność jest niebezpieczna dla ludzi – o czym w szczególny sposób muszą świadczyć wszelkie firmy oferujące usługi cateringowe, czy jedzenia na wynos, a w czego zrozumieniu pomoże im każda porządna hurtownia opakowań.

Metody przechowywania żywności, szczególnie podczas transportu, mają duży wpływ na jego bezpieczeństwo i jakość. Wynika to z faktu, że warunki transportu sprzyjają różnym procesom niszczenia. Dlatego, aby utrzymać odpowiednią jakość, osoby zajmujące się żywnością muszą ograniczyć dostęp do produktów szkodliwym mikroorganizmom i zapobiegać wzrostowi populacji i kolonizacji, a możliwe jest to poprzez transport w odpowiednich opakowaniach z nadrukiem takich jak http://www.ajk-opakowania.eu/.

Producent opakowańJak sama nazwa wskazuje, mikroorganizmy są niezwykle małe i mają bardzo wysoką populację. Zwykle rozpraszają się przy użyciu powietrza lub gleby i łatwo dostają się do niezabezpieczonych produktów spożywczych. Różne rodzaje produktów żywnościowych wymagają różnych opakowań jednorazowych z nadrukiem, metod przetwarzania i przechowywania w celu zapewnienia ich świeżości jak najdłużej.

Zastanówmy się nad niektórymi powszechnymi metodami przechowywania żywności, które można przeprowadzić przed i podczas procesu transportu, aby mieć pewność, że produkty spożywcze dotrą do miejsca przeznaczenia w należytym stanie.

Kontrola czasu i temperatury

Właściwe praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do kontroli czasu i temperatury mają ogromny wpływ na bezpieczeństwo żywności. Naukowcy wykazali, że w pewnych warunkach jedna pojedyncza bakteria mnoży się co 20 minut. Każda żywność pozostawiona w takich warunkach jest korzystnym gruntem dla patogenów.

Najbardziej wrażliwe produkty spożywcze, które wymagają szczególnej uwagi, gdy decydujemy się na opakowania dla gastronomii z nadrukiem w jakich będą przewożone obejmują:

  • mięso
  • produkty mleczne
  • jaja
  • mleko
  • większość owoców i warzyw

W szczególności wrażliwość mięsa wyjaśnia wysokie zanieczyszczenie przemysłu mięsnego, ponieważ wymaga wyższych poziomów kontrolowanych środowisk niż w przypadku większości innych produktów.

Podczas przechowywania w niższych temperaturach produkty spożywcze ogólnie wykazują stabilność mikrobiologiczną. Ale to wymaga równowagi, ponieważ niższe temperatury mogą prowadzić do niepożądanego zamrożenia. Wyższe temperatury mogą obniżyć jakość żywności poprzez zwiększenie utraty wody.

[TB]

Dodaj komentarz