Kiszonki są wręcz wpisane w naszą kulturę. Dlaczego warto je jeść? Jakie kiszonki najchętniej kupujemy? Jaki wpływ mają na zdrowie?
Historia kiszonek jest prawie tak stara jak świat. Nasze babcie, prababcie i ich mamy i babcie od zawsze kisiły kapustę i ogórki. W zimie można było korzystać z tych wspaniałych darów natury. Kochamy kiszonki za ich smak i różnorodne zastosowanie: na surowo, do surówki, do zupy czy do bigosu – w każdej postaci smakują wyśmienicie. Warto jednak pamiętać, że oprócz walorów smakowych kiszonki maja nieoceniony wpływ na nasz organizm.
Kiszenie czy kwaszenie?
Od dłuższego czasu trwa spór dotyczące określeń: „kwaszenie” i „kiszenie”. Przyjęło się uważać, że kiszenie polega na nieuczciwym procederze dodawania octu do ogórków lub kapusty, co powoduje przyśpieszenie procesu fermentacji. Jednak nie jest to prawdą. Oba określenia, zarówno kiszenie, jak i kwaszenie, odnoszą się do tego samego procesu – naturalnego sposobu powstania bakterii mlekowych, które zakwaszają ogórki lub kapustę. Obie nazwy możemy stosować zamiennie.
Przy tej okazji warto nadmienić, że na rynku dostępne są kiszonki zakwaszane octem. Należy być ostrożnym ponieważ tego typu produkty nie mają takich wartości odżywczych jak naturalnie powstałe kiszonki. Kapustę zakwaszaną octem można poznać po kolorze i twardości kapusty. Pamiętajmy, że najzdrowsze produkty to takie, które powstają w naturalny sposób.
Kiszone ogórki – właściwości
Ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem do sałatek. Wielu z nas uwielbia spożywać je w całości. A inni preferują picie soku z ogórków kiszonych. Jakie właściwości mają ogórki kwaszone?
Ogórki kiszone mają mnóstwo witamin i minerałów, między innymi:
– witaminę C
– witaminę A
– witaminy z grupy B
– magnez
– sód
– potas
– żelazo
a także błonnik pokarmowy i inne wartości.
Bakterie kwasu mlekowego mają świetny wpływ na nasze jelita. Pomagają w ochronie organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. Poprawiają florę bakteryjną jelit. Wzmacniają odporność. Zdrowe jelita mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Mogą mieć wpływ nawet na ogólne samopoczucie i nastrój człowieka. Włączenie do swojej diety ogórków kiszonych to dobra inwestycja w swoje zdrowie. Więcej informacji na temat właściwości ogórków kiszonych można znaleźć na stronie producenta http://slonecznepole.com.pl/kategoria/ogorki-kiszone.
Jakie kiszonki kupować?
Wiele osób woli samodzielnie przygotować kiszonki. To najlepszy sposób, aby cieszyć się zdrowymi i smacznymi produktami. Warto jednak pamiętać, żeby uważnie sprawdzać skąd pochodzi kapusta i ogórki, w jakich warunkach i w jaki sposób były uprawiane. Najlepszą opcją jest samodzielne wyhodowanie warzyw – jednak nie każdy ma taką możliwość. Dlatego warzywa najlepiej zakupić na targu od zaprzyjaźnionych sprzedawców, którzy przedstawią nam prawdziwe informacje na temat jakości warzyw.
Spora grupa ludzi nie lubi lub nie ma możliwości wykonać przetworów na zimę, czy zakisić kapustę. Jeśli w grę wchodzi jedynie kupowanie gotowych produktów to warto uważnie czytać etykiety. W naszym kraju jest sporo przetwórni, które dostarczają na rynek spożywczy sprawdzone, smaczne i wartościowe kiszonki. Należy do nich na przykład firma rodzinna Słoneczne Pole, która od ponad 30 lat zajmuje się produkcją ogórków kiszonych, kapusty, buraczków czy marchewki.
Kiszonki to smaczne i zdrowe produkty. Warto wzbogacić o nie swoją dietę i zapewnić wsparcie dla swojego organizmu.