Jedzenie na dowóz – jak przystosować samochód dostawczy?

Dowóz jedzenia na zamówienie to usługa, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Nic więc dziwnego, że lokale gastronomiczne i firmy cateringowe coraz chętniej decydują się na działanie właśnie w tym segmencie rynku. Podczas gdy sala dla klientów jest w stanie obsłużyć dosyć ograniczoną liczbę gości, na wynos i z dowozem można sprzedawać nawet kilka razy więcej dań. Dla firmy gastronomicznej jest to więc czysty zysk.

Sprzedawanie jedzenia z dowozem znacznie może podnieść zyski każdej restauracji, która chce zarabiać nie tylko na stacjonarnej obsłudze klientów w lokalu. Warto jednak pamiętać, że wtedy trzeba mieć odpowiednią infrastrukturę do przygotowywania większych ilości jedzenia. Konieczne jest również właściwe pakowanie i przystosowanie samochodu dostawczego. To ważne szczególnie wtedy, gdy za jednym razem kierowca zabiera dużą ilość posiłków, które musi rozwieźć do kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu klientów. A dzieje się tak chociażby w tych firmach cateringowych, które przygotowują dietę pudełkową i muszą wszystkie posiłki regularnie dostarczać do wszystkich swoich klientów, którzy taką dietę wykupili.

Auto dostosowane do potrzeb

Aby rozwozić posiłki do klientów, trzeba mieć odpowiednie auto. W przypadku niewielkich zamówień sprawdzają się często zwykłe auta osobowe oraz odpowiednie torby termiczne, które zapewniają ciepłe posiłki. Firmy oferujące dobre jedzenie wroclaw to często pizzerie czy bary szybkiej obsługi, w których konieczne jest dowiezienie jedzenia na tyle szybko, by nie zdążyło wystygnąć. W przypadku obsługi większych ilości zamówień, lepszym rozwiązaniem będzie auto dostawcze lub takie, które ma duży i pojemny bagażnik. Trzeba zadbać o to, by posiłki w takim bagażniku były odpowiednio poukładane, zabezpieczone przed wywróceniem się, rozlaniem i innymi zdarzeniami, które spowodują, że klienci nie będą chcieli przyjąć takiego dania. Sporo zależy również od umiejętności kierowcy, który powinien jeździć w sposób spokojny i opanowany. W miarę możliwości należy unikać gwałtownego hamowania i innych manewrów, które nie będą służyć przewożonemu jedzeniu.

Warto stawiać na jedzenie na dowóz

Oferowanie jedzenia na dowóz z pewnością wymaga odpowiedniej logistyki i dbałości o sprawną, szybką i bezproblemową obsługę. Jednak dla restauracji może to być dobry sposób na prosperowanie zwłaszcza w czasach kryzysu związanego z trwającą pandemią wirusa. Wiele osób zrezygnowało bowiem z chodzenia do restauracji czy innych lokali gastronomicznych, ale za to nadal są zainteresowane kupowaniem gotowych, smacznych i pełnowartościowych dań. Firmy obsługujące klientów na dowóz mają możliwość zwiększenia swojego dochodu i obsługiwania dużo większej liczby klientów niż tylko ta, która jest przyjmowana bezpośrednio w lokalu. Oczywiście, trzeba również mieć na względzie, że nie sama szybkość dowozu się liczy. Jedzenie zamawiane na wynos musi być naprawdę dobre, w przeciwnym razie klienci, którzy raz zamówili posiłki w danym lokalu, raczej nie będą chętni do skorzystania z jego usług po raz kolejny.

Polecamy:
Uchwyty wiertarskie – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Dodaj komentarz