Planujesz wydać przyjęcie z okazji zdanego prawa jazdy? Popraw swoje umiejętności w zastawianiu stołu za pomocą tych łatwych i szybkich sposobów na zrobienie tego w odpowiedni sposób.
Każdy może wydać przyjęcie z dowolnej okazji, ale to w związku z danym egzaminem to dopiero coś! Tak samo jak nawet najbardziej początkujący kucharz jest w stanie przygotować danie z makaronu – ty możesz przygotować wspaniałe przyjęcie ciesząc się, iż wkrótce legalnie zasiądziesz za kółkiem. Pamiętaj, że czar kolacji nie polega na tym, ile czasu poświęcasz na przygotowanie każdej potrawy, ale to kryje się w rozmowach i śmiechach słyszanych wokół stołu.
Jednym ze sposobów, aby mieć pewność, że będzie to wspaniałe przyjęcie jest pokryć stół odpowiednim obrusem i wziąć się zorganizowanie wspaniałego wieczoru. Jest to łatwe do zrobienia, a sprawi to gościom wrażenie, że ten wieczór to nie tylko posiłek – to okazja do wspólnego świętowania twojego sukcesu. Opanowanie podstawowego zastawiania stołu jest łatwe, a gdy już to wiesz, możesz chwycić za obrus z gipiurą i przejść do bardziej formalnego zastawiania stołu za pomocą kilku dodatkowych elementów: widelca do sałatek, łyżki deserowej i tym podobnych.
Oto jak zastawić stół!
Zacznij od obrusa. Umieszczaj obrus na całym stole i serwetki w pobliżu każdego gościa – stół wygląda błyskawicznie bardziej zacnie. Polecamy proste lniane, ale koronkowe bądź żakardowe obrusy też są w cenie (zobacz tutaj: przytulnywystroj.pl). Poza tym, są łatwe w utrzymaniu, nie wymagają prasowania, a po skończonej kolacji po prostu wrzucasz je do prania i gotowe.
Wybierz odpowiednią zastawę. Sugerujemy rezygnację z cienkiej porcelany, która może wydawać się zbyt formalna. Powinieneś być fanem kamionkowych talerzy ze względu na ich trwałość i bardziej swobodną atmosferę, która powinna mieć miejsca przy takiej okazji.
Ułóż serwetki. Podwiń serwetki obok talerza, złóż je z boku. Znowu proste i niezbyt wysokiej jakości sprawdzą się najlepiej tutaj, aby nie wprawić gości w zakłopotanie. Nie możesz się pomylić z obrusem szydełkowym uzupełnionym serwetką lnianą. Potem koniecznie umieść talerz sałatkowy na talerzu obiadowym. Jeśli nie planujesz serwować sałatki, nic się nie dzieje – po prostu pomiń ten krok.
Umieść widelec obiadowy po lewej stronie talerza i widelec do sałatki obok. Mogą one być umieszczone na wierzchu serwetki (bez widelca do sałatek, jeśli nie jest to potrzebne).
Umieść nóż po prawej stronie talerza, stroną z ostrzem skierowaną do środka. Umieść łyżkę obok noża. Niech to będzie zwyczajnie wyglądające – nie trzeba wyciągać z szafki antycznych sztućców. Proste, codzienne sztućce są odpowiednie bez względu na okazję.
Ustaw szklankę bezpośrednio nad nożem. Powyżej tego i nieco po prawej stronie umieść kieliszek do wina. I jesteś gotowy! Możesz się na tym zatrzymać lub postawić na nieco bardziej zaawansowaną dekorację. Możesz dodać wazony ze świeżymi kwiatami, świecami lub ładnym serwetnikiem lub dwoma. Bez względu na to, co zdecydujesz, pamiętaj, że twoi goście nie są po to, by Cię krytykować – przyszli po jedzenie i towarzystwo, a przede wszystkim po to, by świętować Twój sukces.
[TB]