Od słodkich koktajli po pyszne sosy, blendery mogą być jednym z Twoich najlepszych przyjaciół w kuchni. Blender kielichowy to poręczne urządzenie i ma tak szeroki wachlarz zastosowań, że prawdopodobnie będziesz się do niego zwracać przy różnych pysznych potrawach.
Bez względu na rodzaj blendera, który masz w kuchni, istnieją pewne obawy związane z jego używaniem. Od rzeczy, które mogą zepsuć blender, po takie, które mogą prowadzić do niebezpiecznych wypadków, istnieje wiele typowych błędów, których można łatwo uniknąć, przestrzegając kilku ogólnych zasad.
Aby maksymalnie wykorzystać możliwości urządzenia, stworzyliśmy listę produktów, których nigdy nie należy wkładać do blendera.
Żywność, która jest gruba i klejąca
Utrzymuj blender w doskonałym stanie, nie próbując dawać mu czegoś, z czym nie może sobie poradzić. Ziemniaki, ciasto i inne grube lub lepkie potrawy mogą na pierwszy rzut oka wydawać się godne blendera. Nie daj się zwieść ich serdecznemu wyglądowi.
Może być kuszące, aby po prostu wrzucić jeden z nich do blendera i pozwolić mu wykonać pracę polegającą na krojeniu w kostkę, mieszaniu i mieszaniu, ale jest to niewłaściwe narzędzie do tego zadania i prawdopodobnie po prostu uszkodzi blender. Jeśli żywność jest zbyt gęsta, może to stworzyć niebezpieczne środowisko dla innych osób w kuchni. Dzieje się tak, ponieważ zbyt grube potrawy spowodują, że blender będzie pracował ciężej i przegrzewa się. Spowoduje to po prostu wypalenie urządzenia, zwiększając jednocześnie ryzyko pożaru lub zagrożenia elektrycznego.
Jakby to nie był wystarczający powód, aby unikać mieszania tych produktów, bądźmy szczerzy, to okropny sposób na robienie puree ziemniaczanego. Prawdopodobnie nie uzyskasz puszystych, pysznych rezultatów, jakich chcesz. Zamiast tego skończysz ze skrobiową katastrofą. To samo dotyczy ciasta. Niewłaściwe wymieszanie ciasta może stanowić problem podczas pieczenia, powodując nieprzyjemne, mączne grudki w tym, co próbujesz zrobić. I nikt nie chce tego ugryźć.
Zamiast używać blendera do tych potraw, spróbuj użyć miksera ręcznego. Nie tylko uzyskasz lepsze wyniki, ale będziesz musiał mniej sprzątać.
Żywność, która jest lepka
Suszone pomidory i inne suszone owoce są nie tylko trudne do zmiksowania, ale często pozostawiają lepki bałagan na ostrzach blendera. W rezultacie pozostajesz z gumowatym bałaganem, którego sprzątanie jest absolutnym bólem głowy. A jeśli tego wszystkiego nie wyczyścisz, prawdopodobnie uzyskasz dziwny posmak przy innych potrawach, które będziesz później mieszać.
Innym powodem, dla którego należy unikać wkładania lepkich potraw do blendera, jest to, że resztki mogą powodować tępienie ostrzy. To oczywiście utrudni mieszanie innych produktów spożywczych, co ostatecznie doprowadzi do konieczności wymiany urządzenia. Jeśli nie masz ochoty miksować suszonych potraw, spróbuj namoczyć je w wodzie lub soku, zanim je zmiksujesz. Ułatwi to miksowanie potraw i zmniejszy ryzyko uszkodzenia urządzenia.
Pamiętaj o tym za każdym razem, gdy będziesz używać blendera.