Otwarcie lokalu gastronomicznego wydaje się dobrym pomysłem na biznes, ale jedynie wtedy, gdy mamy ku temu dobrą lokalizację, przemyślany biznesplan, a także stawiamy na wysoką jakość oferowanych dań. To, czy restauracja dobrze będzie prosperowała, zależy od klientów. Jeśli nie będą zadowoleni z jakości, trudno się dziwić, że nie wrócą do lokalu, w którym choć raz dostali kiepskie jedzenie.
Aby otworzyć restaurację, trzeba liczyć się z dosyć wysokimi kosztami początkowymi. Ważne jest odpowiednie wyposażenie i wykończenie lokalu, zarówno w części restauracyjnej, jak i na kuchennym zapleczu. To właśnie koszt wyposażenia kuchni jest jednym z największych, jeśli chodzi o rozpoczęcie biznesu. Niektórzy przedsiębiorcy szukają w tej kwestii oszczędności, stawiając na rozwiązania słabej jakości, ale w dobrych cenach. Nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż najczęściej słaby sprzęt jest po prostu mało trwały i niezbyt funkcjonalny. Warto stawiać na takie marki, jak kasumi oraz innych producentów, którzy mają doświadczenie w produkcji urządzeń dla profesjonalnej gastronomii.
Co warto wziąć pod uwagę przy kalkulacji kosztów?
Aby oszacować, ile potrzebujemy na rozpoczęcie biznesu, warto bardzo dokładnie zrobić listę urządzeń, sprzętu i akcesoriów, jakie będą potrzebne w restauracyjnej kuchni. Lista ta może nieco się różnić w zależności od tego, jaki rodzaj kuchni będziemy oferować, a także jak duża będzie sama restauracja. Inny sprzęt sprawdza się w niewielkich barach szybkiej obsługi, a inny w dużych firmach gastronomicznych, w których jednorazowo przygotowuje się kilkadziesiąt czy nawet kilkaset posiłków. Na liście powinny znaleźć się takie akcesoria, jak piece, kuchnie elektryczne i gazowe, lodówki, chłodziarki oraz inne meble służące do przechowywania żywności, roboty kuchenne, miksery, urządzenia wielofunkcyjne, akcesoria do gotowania, smażenia, pieczenia, przygotowywania przekąsek. Bardzo ważna jest zastawa, noże i inne sztućce, które będą dopasowane do konkretnych potrzeb. Lista akcesoriów może być naprawdę długa, jednak nie należy jej ograniczać. Najczęściej, gdy uważamy, że coś jest niepotrzebne, mocno się rozczarowujemy – okazuje się bowiem, że właśnie element, z którego zrezygnowaliśmy, jest konieczny do przygotowywania dań.
Inwestycja, która się zwróci
Niektórzy właściciele restauracji szukają oszczędności na jakości myśląc, że dzięki temu będą mieli wyższe zyski. W rzeczywistości jednak bywa wręcz przeciwnie. Jeśli kucharze nie mają możliwości pracy na dobrym sprzęcie, mogą mieć problem z przygotowywaniem dobrych jakości dań nawet pomimo wysokich umiejętności czy posiadania dobrej jakości surowców i produktów żywnościowych. Trudno jest bowiem wyczarować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej w sytuacji, gdy nie ma się do dyspozycji podstawowego sprzętu. Właściciel restauracji powinien więc zadbać o to, by jego kucharze mieli komfortowe warunki pracy – przełoży się to na jakość serwowanych potraw, a co za tym idzie – na lepsze prosperowanie całego gastronomicznego biznesu.